alla filmer
  • Uppdaterad: 28 Mar, 2017

Fyra kortfilmer om arbetsmiljö

Lyft arbetsmiljö i klassrummet genom att låta eleverna se Arena Skolinformations kortfilmer, alla tar upp arbetsmiljö på olika sätt. Mobbning, hot och våld, säkerhet och schyssta villkor är aktuella ämnen på många av våra arbetsplatser runt om i Sverige.

Genom att se våra kortfilmer, diskutera och undersöka vidare om vad som gäller på Sveriges arbetsplatser,får eleverna en ökad förståelse och kunskap kring olika områden som alla kan benämnas som arbetsmiljö. Till varje film finns en lärarhandledning som innehåller lektionsförslag, övningar och ytterligare case att arbeta med.
I lärarhandledningarna görs också tydliga kopplingar till GY 11.

Mobbning pa arbetsplatsen

Mobbning på arbetsplatsen

Varje år utsätts människor för mobbning, både i skolan och på arbetsplatser runt om i Sverige. Vad har arbetsgivaren för ansvar egentligen? När det inte finns några bevis utan ”bara är min känsla”, om det är ens chef som är den som mobbar, hur gör jag då? I  tolv år kände sig Linda mobbad på sin arbetsplats, vi får höra hennes berättelse.
Se filmen här.
Textad version här.

Lärarhandledning till filmen om mobbning på arbetsplatsen. (pdf)

 

Schyssta villkor på arbetsplatsen

Schyssta villkor på arbetsplatsen

Vad får det för konsekvenser att känna otrygghet i sin anställning och på sin arbetsplatsen. Kan jag själv påverka situationen eller är det bara att gilla läget? Vi får träffa Linda och Linnéa och höra deras berättelser, de är två unga människor som båda jobbat under oschyssta villkor under flera år. I filmen får vi också möta Jamshid, som gick ihop med sina arbetskamrater och fick till förbättringar på sin arbetsplats.
Se filmen här.
Textad version här.

Lärarhandledning till filmen om schyssta villkor på arbetsplatsen.(pdf)

 

hot och vald pa arbetsplatsen

Hot och våld på arbetsplatsen

Vad görs när arbetstagare utsätts för hot och våld på sin arbetsplats och går det undvika helt? Eller är det något en får räkna med i en del yrken?
Kan arbetsgivaren förutse alla tänkbara situationer och stå ansvarig när man arbetar med människor i kris till exempel, som Linda som jobbade som socionom på ett socialkontor och en dag blev hotad.
Se filmen här.
Textad version här.


Lärarhandledning till filmen om hot och våld på arbetsplatsen. (pdf)

 

Sakerhet pa arbetsplatsen

Säkerhet på arbetsplatsen
Emilia var nära att begravas under ton av malm under sitt jobbpass i en gruva. I vår kortfilm tar hon oss tillbaka till den där dagen för några år sedan när olyckan var framme. Vem har ansvaret för att arbetsmiljön är säker och vad händer när en olycka väl är framme?
Se filmen här.
Textad version här.

Lärarhandledning till filmen om säkerhet på arbetsplatsen. (pdf)